Mircea Mitronescu “Fiecare se naste cu un talent, dar trebuie descoperit”

Budo Shin Napoca / Kick box

Pentru că preocuparea pentru mişcare este, sau ar trebui să fie, o caracteristică a omului contemporan, m-am gândit să vă prezint de această dată câteva informaţii despre un sport relativ nou în paleta sporturilor practicate în România, dar cu care deja s-au obţinut rezultate de excepţie la nivel internaţional: kick boxul.

Şi de la cine altcineva puteam obţine aceste informaţii decât de la domnul Mircea Flavius Mitroescu (foto stânga) care, cu pasiune şi devotament conduce în Cluj-Napoca un club ce deja şi-a câştigat renume mondial. Cu atât mai mult cu cât, recent, echipa antrenată de dânsul s-a întors glorioasă de la un campionat internaţional  dedicat acestui sport.

Mircea Mitroescu este preşedinte fondator şi antrenor al clubului Budoshin Napoca, a cărui activitate în domeniul artelor marţiale de contact se desfăşoară la Liceul Mihai Eminescu şi Sala Arena Fitness Center, din Piaţa Cipariu, Cluj. El însuşi este licenţiat în muay thai, deţine 3 Dan kick box, recunoaştere conferită de Academia Britanică de Arte Marţiale (BMAA) şi 1 Dan în sei budokai. Domnul Mitroescu (foto dreapta) este în acelaşi timp colaborator al Academiei de lupte Ciprian Sora din Bucureşti şi a participat la toate stagiile de pregătire alături de campionul mondial din K1 Semmy Schilt. Iată ce am aflat de la dânsul:

Lia Tătar: – De când practicaţi kick box şi ce v-a atras la acest sport?

Mircea Mitroescu: – Debutul meu în kick box a avut loc în anul 1997, dar în anul 2000 i-am cunoscut pe campionul mondial în thai box Sora Ciprian şi finalistul din K1 Daniel Ghiţă. Am fost colegi de antrenament sub îndrumarea domnului profesor Mircea Boldea, instructor senior în thai box, preşedinte al FRAMC şi totodată l-am cunoscut şi pe vicepreşedintele FRAMC, preşedintele departamentului român de Kendo şi preşedintele Seibudokai pe România, Ion Gârbea. În decursul anilor am acumulat o vastă experienţă în această arie profesională, participând la numeroase cantonamente şi stagii de pregătire în România şi peste hotare. Îmbinând pasiunea cu perseverenţa, m-am calificat ca instructor în kick box, muay thai şi sei budokai. Apoi am urmat cursurile şcolii de antrenori cu specializarea muay thai. Şi iată-mă, astăzi, antrenând persoane de toate vârstele la Clubul Budoshin Napoca, cu rezultate de care sunt mândru.

L.T.: – Ce rezultate aţi avut până acum cu echipa pe care o antrenaţi?

M.M.: – Sportivii clubului au participat la mai multe competiţii interne şi internaţionale, unde au obţinut numeroase medalii. Palmaresul clubului este de 35 de medalii de aur, 44 de argint şi 28 de bronz.

L.T.: – Domnule Mircea Mitroescu, ştiu că recent aţi participat la un Campionat Internaţional de kickbox. Când şi unde s-a desfăşurat acesta?

M.M.: – În perioada 5-6 noiembrie am participat la Campionatul Internaţional Judgement Day de Kick box, care s-a desfăşurat la sala de sport a Complexului Studenţesc Agronomia din Bucureşti. Fiind un campionat internaţional, a fost şi un număr mai mare de participanţi. Organizatorii au pus toate detaliile la punct astfel încât competiţia să se desfăşoare organizat şi fără incidente.

L.T.: – Cu ce rezultate v-aţi întors la Cluj? Cu ce experienţe?

M.M.: – Clubul sportiv Budoshin Napoca a participat la această competiţie cu 11 sportivi. Palmaresul acestui campionat pentru echipa noastră ar fi următorul: Locul I: Chiş Cristian, 19-40 de ani, catg. –90 Kg – K1, Iureca Ligia, 19-40 de ani, catg. -65 Kg – K1, Harmath Andrei, 13-15 ani, catg. +69 Kg – Kick light şi Szabo Norbert 13-15 ani, catg. -57 Kg – Light contact; Locul II: Rusu Mihai, 19-45 de ani, catg. -89 Kg – Kick light, Precup Alin, 19-40 de ani, catg. -90 Kg – K1, Husar Ioan, 19-40 de ani, catg. -67Kg – K1 şi Moşuţ Codruţa, 13-15 ani, catg.-55 Kg – Light contact; Locul III: Moldovan Horaţiu, 19-45 de ani, catg. -63 Kg – Kick light. Pe echipe, sportivii noştri au obţinut un merituos Loc III, la categ. K1 (Cupa Sora Ciprian). Dar rezultate meritorii au avut şi sportivii Ursu Bogdan şi Tomoş Aurelian, care au adus şi ei puncte echipei care s-a clasat pe locul trei.

L.T.: – Cum vi s-au părut pregătiţi oponenţii? V-au ridicat probleme, v-au creat emoţii?

M.M.: – Au participat 700 de sportivi din Brazilia, Anglia, Bulgaria şi România. Oponenţii au fost destul de bine pregătiţi. Dar luptătorii clubului nostru au demonstrat şi aplicat – în timpul meciurilor – ceea ce au învăţat la antrenamente, aşa că s-au descurcat fără prea mari probleme.

L.T.: – Ce mai are de făcut pentru a deveni şi mai bună, echipa pe care o antrenaţi? Unde trebuie insistat?

M.M.: – Ca după orice competiţie sau experienţă de viaţă de acest gen, fiecare luptător trebuie să insiste să repare eventualele minusuri întâmpinate în timpul meciurilor, să îşi perfecţioneze tehnica de luptă şi să lucreze mult la condiţia fizică personală.

L.T.: – Care este următorul obiectiv competiţional?

M.M.: – La sfârşitul lunii noiembrie vom organiza un stagiu Internaţional, care va fi condus de Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Sei Budokai Hnasi Leonardo Voinescu, cu examen de grad.

L.T.: – Cum vedeţi „apetitul” tinerilor pentru acest sport?

M.M: – Acest gen de sport este atractiv pentru tineri deoarece, din momentul în care începe să fie practicat, creează persoanei în cauză un echilibru, formare pe plan fizic şi moral, implicare în a fi cât mai bun. Kick boxul este un sport complex, antrenamentul este permanent atât fizic cât şi mental, imprimă individului o anume disciplină, echilibru şi respect pentru cei din jur.

L.T.: – De asemenea, sunteţi instructorul sportiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, deci antrenaţi jandarmii şi poliţiştii. În ce măsură îi ajută în profesiile lor?

M.M.: – Autoapărarea înseamnă să faci faţă unor situaţii în care există riscul unui atac fizic. Fiecare poliţist trebuie să cunoască o serie de tehnici simple dar eficiente, care îi sunt folositoare în orice situaţie. Nu trebuie să ai muşchi pentru a aplica tehnici eficiente de autoapărare.

L.T.: – Unde puteţi fi găsit, în cazul în care aţi convins cititorii să se apuce de arte marţiale de contact?

M.M.: – Cel mai bine e să vină să vadă ce înseamnă kick boxul, la unul din cursurile care se ţin la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Bulevardul 21 Decembrie 1989 sau la Arena Fitness Center, din Piaţa Cipariu.

L.T.: – Care ar fi motivele pentru care aţi recomanda părinţilor să îşi lase copiii să practice kick boxul?

M.M.: – Ca orice artă marţială, acest sport induce luptătorului o anume disciplină, respect pentru sine şi pentru cei din jur, or fiecare părinte şi-ar dori să trezească în copilul său dorinţa de a trece peste greutăţi, luând atitudine! Antrenamentele de autoapărare îţi pot aduce mai multe beneficii şi aş enumera numai câteva dintre ele: îţi sporesc încrederea în propria persoană, pentru că vei ştii singur să ai grijă de tine; te menţine activ la nivel psihic, pentru că vei învăţa să-ţi păzeşti spatele; îţi dezvoltă instinctele şi intuiţia. Unele persoane se nasc cu instincte puternice, pe când alţii nu sunt prea încrezători în forţele proprii, precum tot o convingere a mea este că fiecare persoană se naşte cu talent, dar acest talent trebuie descoperit.

Sursa: business-forum.ro

Share: